Min favoritmüsli – enkelt recept på hemmagjord och nyttig frukost.
Det finns få saker som slår en nyrostad, hemmagjord müsli till frukost. Den här varianten är full av frön, smak av kanel och kardemumma och är helt fri från tillsatt socker.
Dessutom är den busenkel att göra – och du kan enkelt variera den efter vad du har hemma.
Ingredienser till min favoritmüsli
- 1,5 dl skalade sesamfrön
- 1,5 dl linfrön
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl solrosfrön
- 2 dl kokosflingor
- (Valfritt) Ett par deciliter hackade nötter
Smaksättning:
- 2 tsk kanel
- 2 tsk kardemumma
(Eller byt ut mot vaniljpulver eller kanske kakao beroende på vad du gillar. Jag väljer alltid kanel och kardemumma!)


Så gör du din egen müsli
- Blanda alla torra ingredienser – frön, kokos, nötter och kryddor – i en stor bunke.
- Tillsätt vätska: Häll i 1 dl rapsolja och 1 dl vatten.
- Låt dra: Låt blandningen stå och svälla i cirka 10 minuter.
- Rosta i ugn: Bred ut müslin på en plåt med bakplåtspapper. Rosta 10–20 minuter i 175–200 grader tills den fått fin gyllene färg (ugnar varierar!).
- Torka klart: Låt müslin stå kvar på plåten i några timmar så den torkar helt.
- Förvara: Häll upp i en glasburk eller lufttät behållare.
Tips & variationer
- Saknar du något frö eller nöt? Byt ut mot något du har hemma – det blir lika gott!
- För extra sötma kan du tillsätta torkad frukt som fikon, aprikoser eller tranbär – men gör det när du ska äta müslin, så håller den längre.
- Servera gärna med banan-hallonmix som yoghurtbas:
Mixa två små bananer med en påse frysta hallon och toppa med müsli, extra kokos och solrosfrön.
Så enkelt, så gott – och så mycket helgfeeling!
En frukost att längta till
Det bästa med den här hemmagjorda müslin är att du vet exakt vad den innehåller. Inga konstigheter – bara rena, naturliga råvaror.
Jag älskar att göra en stor sats och njuta av den på helgmorgnar med någon frukt och mandelmjölk till. Kolla gärna in mina andra recept!
Har du provat att göra din egen müsli? Dela gärna med dig av dina varianter i kommentarerna!