Dags för utelunch? Testa att göra glutenfri kolbulle på enkelt sätt.
Det finns få saker som slår känslan av att ta sig ut, andas in den friska fjälluften och laga lunchen utomhus.
Hos oss blir det ibland en riktig klassiker – kolbulle! Det har alltid varit en favorit hos mig och något jag saknat sedan jag slutade äta gluten och socker. Men så testade jag en dag att göra en variant som jag tycker blev väldigt god och nu kan jag äta det ihop med familjen igen. Så här kommer receptet på min egna specialvariant.
Kolbulle – lyxlunch på riktigt
Vid tillfället då vi lagade denna tog vi oss ut en stund mitt på dagen, när snön började singla ner i långsamma flingor. Vid härbret fanns det lä, och när solen plötsligt tittade fram blev allt sådär stilla och magiskt.
Det är något alldeles särskilt med att äta varm mat utomhus i kall luft – smaken blir alltid lite extra god då, eller hur?

Mitt recept på glutenfri kolbulle
Jag har tidigare ätit något annat när min familj gjort kolbulle, men den här gången testade jag en ny variant som faktiskt blev riktigt lyckad!
Ingredienser
- 1 banan
- 5 ägg
- Fläsk (jag använder från våra egna grisar – helt utan tillsatt socker)
Så gör du
- Mosa bananen ordentligt i en skål.
- Knäck i äggen och vispa ihop till en jämn smet.
- Stek fläsket i panna över elden (eller på spisen om du lagar hemma).
- Häll över ägg- och banansmeten och låt det steka långsamt tills det stelnar och får fin färg.
Resultatet? En mättande, smakrik och naturligt söt kolbulle – perfekt efter en promenad i snö och solsken. Rör ihop lite lingon med kokossocker, agavesirap eller kanske honung beroende på vad du tål eller gillar. Servera ihop med lingonen.
Enkel mat för minnesvärda stunder
Det är så lyxigt att kunna laga något enkelt ute i naturen. Att sitta där under taket, höra elden spraka och känna doften av maten – det är livskvalitet på riktigt.
Man behöver inte så mycket mer. Bara frisk luft, varm mat och någon att dela stunden med. Inte ens det alltid.
Prova själv
Vill du testa min variant? Gör det nästa gång du ger dig ut på tur!
Och om du provar – tagga mig gärna i ditt inlägg, jag blir alltid lika glad av att se era matstunder utomhus.