Sedan 2014 har jag valt att utesluta gluten och tillsatt vitt socker i min kost för att jag mår bättre utan helt enkelt. Men ibland vill man ju fika med andra. Denna kladdkaka är fantastiskt god.
Det här receptet har jag fått av en fin vän – och det är en kladdkaka som är både enkel att baka och fantastiskt god att äta.
Den är gjord utan gluten, vitt socker eller mejeriprodukter – perfekt för dig som gillar paleo-bakning eller bara vill ha ett lite hälsosammare chokladalternativ. När man väljer bort livsmedel är det perfekt att det finns många olika dieter att plocka recept ifrån.
Ingredienser
- 10 dadlar
- 1 dl kokosflingor
- 2 dl mandelmjöl
- 4 msk ekologisk kakao
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 nypa havssalt
- 0,5 dl kokosfett (smält)
- 3 ägg
- 1 msk honung
Så här gör du kladdkaka paleo
- Förbered ugnen. Sätt ugnen på 175 grader.
- Mixa grunden. Lägg dadlar och kokosflingor i en mixer och kör med kniven tills det blir en smulig massa.
- Tillsätt torrvarorna. Blanda i mandelmjöl, kakao, vaniljpulver och en nypa havssalt. Mixa igen tills allt är väl blandat.
- Tillsätt det våta. Häll i smält kokosfett, ägg och honung. Mixa till en jämn smet.
- Förbered formen. Smörj en springform med kokosfett och pudra över lite kokosflingor – eller använd en pajform i teflon.
- Grädda. Ställ formen i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Kakan ska vara lite kladdig och nästan se ofärdig ut när du tar ut den – då blir den perfekt!
💡 Om du gräddar den för länge blir den lätt torr, så håll koll på tiden.

Tips!
Vill du lyxa till den och göra en paleovänlig tårta?
Använd kladdkakan som botten, mosa banan ovanpå och toppa med kokosgrädde eller annan valfri grädde. Enkelt och otroligt gott!
Servering och förvaring
Servera kakan ljummen med färska bär och lite grädde. Den är lika god om du serverar den kall. Förvara den med plastfolie på så håller den sig fräsch i flera dagar.


En kaka som är snäll både mot kroppen och själen
Det bästa med den här kladdkakan är att den är naturligt sötad och fri från gluten och mejeriprodukter, men ändå har den där riktigt chokladiga smaken som alla älskar.
Om du gillar recept som det här – lämna gärna en kommentar eller dela vidare till dina vänner. 💌
#sharingiscaring